Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Η μουσταλευριά και η απομυθοποίηση της στάχτης .
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Η μουσταλευριά και η απομυθοποίηση της στάχτης .
#6556
Η μουσταλευριά και η απομυθοποίηση της στάχτης . 10 Χρόνια πριν  
Η μουσταλευριά και η απομυθοποίηση της στάχτης .



Μουσταλευριά φτιάχνουμε με μούστο .Απο την αρχαιότητα,ο μούστος και τα παράγωγα του ,ηταν κύρια γλυκαντική ουσία .
Ο Αθήναιος καταγραφει το πετιμέζι, κάνοντας προφανές ότι στον αρχαίο κόσμο αυτή η μορφή του παχύρρευστου μούστου -όπως προκύπτει μετά από βράσιμο- είχε ευρεία χρήση. Ο ίδιος συγγραφέας κάνει λόγο για τον «γλυκίνα των Κρητών», ένα είδος άρτου, ο οποίος παρασκευαζόταν με γλυκό μούστο και λάδι ελιάς. Ο Απίκιος καταγράφει πολύ συχνά την παρασκευή σάλτσας με την προσθήκη σταφίδων και βρασμένου χυμού σταφυλιών, όπως και μια ενδιαφέρουσα συνταγή για πάπια μαγειρεμένη με δαμάσκηνα και παχύρρευστο .
Στο βυζαντινό κόσμο «οινούντα ή μουστόπιταν» αποκαλούσαν τη μουσταλευριά.
Η μικρασιάτικη κουζίνα χρησιμοποίησε πάρα πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσει γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια ή η γλυκοκολοκύθα βρασμένα με πετιμέζι (ρετσέλια), η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.

Για να φτιάξεις μουσταλευριά ,είναι ότι πιο απλό ,για να βρεις μούστο λιγο δύσκολο. ..
Αν βρείτε μην ξεχάσετε να πείτε ότι τον θέλετε για μουσταλευριά .Ο μούστος είναι ο φυσικός χυμός του σταφυλιού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί πριν αρχίσει η ζύμωση που θα μετατρέψει τα ζάχαρα σε οινόπνευμα .Η άλλη λύση είναι στον αποχυμωτή σας .Στύψτε σταφύλια την ιδια μέρα που θα φτιάξετε την μουσταλευριά σας .Τα καλύτερα λενε είναι τα κρασοστάφυλα .Εγω εχω παρασκευάσει ακομα και με τα επιτραπέζια .Την ιδια δουλειά κάνουν όλα ..Τωρα θα σας πω και κάτι που ισως το βρειτε κουραστικό .Το σωστό ειναι να τα στύψουμε με το χερι ,πανω απο ενα μεγαλο σουρωτήρι .Η σκληρή σύνθλιψη χαλαει το χυμο .Στο εμπόριο θα βρείτε υφασμάτινα φίλτρα ,σας τα συνιστώ .Και για να γίνει πετιμέζι, παλι πολύ απλα βράζουμε το χυμο σταφυλιού μέχρι να μείνει ο μιση ποσότητα στη κατσαρόλα μας .

Στο μούστο βάζουμε συνήθως στάχτη για να λαμπικάρει όπως λένε .Μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε την στάχτη με μια φέτα ψωμί .

Και για να μην κάνω μισές δουλειές .Θα σας δώσω την δοκιμασμένη συνταγή μου .

Βράζετε με μια φέτα ψωμί 10 φλιτζάνια μούστο ,για 5 λεπτα και τον αφήνετε να κατασταλάξει .Τον σουρώνετε .
Βάζετε στη κατσαρόλα 8 φλιτζάνια μούστο στραγγισμένο .
Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει, ρίχνετε αφου εχετε διαλύσει στον υπόλοιπο μούστο που κρατήσατε, μισο φλιτζάνι κορν φλαουρ και ένα φλιτζάνι αλεύρι ,λίγο λίγο ενώ ανακατεύετε συνεχώς μεχρι να πήξει .
Αντικαθιστάτε το κορν φλαουρ με ¼ του φλυτζ αλεύρι η βάζετε αλεύρι και σιμιγδάλι σε ίσα μέρη


Υπάρχει και συνταγή Μουσταλευριά
ΝΤΙΝΑ (Μέλος)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 1420
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ fotasnik@hotmail.com Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ Γεννέθλια: 1964-01-29
Τελευταία διόρθωση: 25/08/2010 15:09 από Hlianna.
..εχω και εγω ενα σωρό απωθημένους ουρανούς ,μα δεν σκοτώνω άστρα ....
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή