Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Απ:Μέτρημα υλικών
pripankaj 17.11.2018 8:55
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

3107-semifredo.jpg
Σεμιφρέντο


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Τα παρεξηγημένα τρόφιμα
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Τα παρεξηγημένα τρόφιμα
#60436
Τα παρεξηγημένα τρόφιμα 7 Χρόνια, 11 Μήνες πριν  
Το υγιεινό ελαιόλαδο και τα "ελαφριά" σπορέλαια:

ξεκινάμε με ένα πολύ κλασσικό δίλημμα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Το δίλημμα αυτό συνδέεται με τη θερμιδική περιεκτικότητα αλλά και την θρεπτική αξία των διαφορετικών τύπων ελαίων. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα "ελαφριά" λάδια (σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο). Αυτό είναι αποτέλεσμα μάλλον της μεγαλύτερης ρευστότητας των σπορέλαιων, του δυνατότερου αρώματος και της εντονότερης γεύσης του ελαιολάδου, αλλά και της έξυπνης διαφημιστικής προώθησης των ελαίων αυτών με κύριο σύνθημα: σπορέλαια, τα "ελαφριά λάδια". Το γεγονός είναι ότι οι διαιτολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση του ελαιόλαδου, γιατί παρέχει σαφώς υψηλότερης θρεπτικής αξίας λιπαρά οξέα, που είναι κυρίως μονοακόρεστα, αλλά και επίσης γιατί δίνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), όπως και όλα τα άλλα λάδια, ανεξάρτητα από τον καρπό από τον οποίο προέρχονται. Άρα, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο δίνει λίγο περισσότερο από 90 θερμίδες, όσες ακριβώς και τα σπορέλαια, αλλά οι θερμίδες αυτές είναι πολύ πιο υγιεινές και προστατευτικές για τον οργανισμό μας (λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών ουσιών όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση). Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα έλαια θέλουν προσοχή στην κατανάλωση τους, μια και συμβάλλουν στην επιβάρυνση μας με θερμίδες λίπους και την αύξηση του σωματικού μας βάρους, ακόμα και αν προέρχονται από το υγιεινό και τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας "χυμό" της ελιάς. Συμπέρασμα: καταναλώστε ελαιόλαδο, αλλά προσέξτε την ποσότητα που προσθέτετε στα γεύματα σας, και φροντίστε να καταναλώνετε κυρίως "παρθένο" ελαιόλαδο, αφού αυτό δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία, όπως έχει συμβεί με το "ραφινέ".

"Οι ελιές δεν επιβαρύνουν το βάρος μας":

αν και το ελαιόλαδο προέρχεται από την ελιά, φαντάζει για τους περισσότερους από εμάς ως πιο επικίνδυνο και επιβαρυντικό για το βάρος μας από τις ελιές. Έτσι, ενώ συχνά ελέγχουμε την ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσουμε στο φαγητό ή τη σαλάτα μας, με μεγάλη ευκολία-αλλά και ευχαρίστηση- καταναλώνουμε μια χούφτα ελιές. Δεν πρέπει λοιπόν να παραβλέπουμε το γεγονός ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Έτσι, αν και μας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά όπως βιταμίνες (Α και Ε), καροτένια και στοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, παράλληλα είναι μια καλή πηγή λίπους που πρέπει να προσέχουμε.

Συμπέρασμα: την επόμενη φορά που θα "αρκεστούμε" σε λίγο φρέσκο ψωμί και μερικές ελιές, στην προσπάθεια μας να φάμε κάτι ελαφρύ θα πρέπει να κοντρολάρουμε καλά την ποσότητα από τις ελιές που θα καταναλώσουμε.

"Η ζάχαρη παχαίνει ενώ η φρουκτόζη είναι διαιτητική":

Αυτό είναι επίσης ένα συνηθισμένο δίλημμα, κυρίως ανάμεσα στους ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους ή επιθυμούν να χάσουν βάρος. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν ο μύθος ότι η ζάχαρη παχαίνει περισσότερο από τη φρουκτόζη, η οποία θεωρείται από πολλούς ως "διαιτητικό προϊόν". Αυτό που όμως ισχύει είναι ότι ζάχαρη και φρουκτόζη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, αφού και οι δύο είναι υδατάνθρακες και μας παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού και από τις δύο δίνει 20 θερμίδες). Αυτό που έχει συνδέσει τη φρουκτόζη όμως με τις δίαιτες είναι ότι απορροφάται πιο αργά και έχει διπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη. ΄Έτσι, μπορούμε να έχουμε θερμιδικό όφελος από την κατανάλωση της βάζοντας στον καφέ ή το τσάι μας μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, που συνήθως βάζαμε.
Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για την μαύρη ζάχαρη, που επίσης θεωρείται πιο διαιτητική από την κλασσική άσπρη ζάχαρη. Και σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε δύο τρόφιμα με το ίδιο ακριβώς θερμιδικό φορτίο, αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία μια και η πρώτη λόγω της μικρότερης επεξεργασίας της είναι σαφώς πιο υγιεινή.
Συμπέρασμα: αντικαταστήστε την άσπρη ζάχαρη, με φρουκτόζη ή μαύρη ζάχαρη, όχι όμως για να γλιτώσετε θερμίδες αλλά για να επωφεληθείτε από τις θετικές τους ιδιότητες.

"Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη":


Πολλές φορές προσθέτουμε στα ροφήματα μας, κυρίως τώρα το χειμώνα, μέλι αντί για ζάχαρη μια και συχνά πιστεύουμε ότι επειδή το μέλι είναι πιο "υγιεινό", θα μας επιβαρύνει λιγότερο με θερμίδες. Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι αφού η θερμιδική αξία μιας κουταλιάς του γλυκού μέλι είναι μεγαλύτερη από μια αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης. Βέβαια, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η γενικότερη θρεπτική αξία του μελιού. Το μέλι είναι μια τροφή πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα και αποτελεί όντως μια καλή εναλλακτική λύση για να αποφύγουμε τη σαφώς πιο επεξεργασμένη ζάχαρη, που είναι ένα απλός και εύκολα απορροφήσιμος υδατάνθρακας.
Συμπέρασμα: με την κατανάλωση του μελιού κερδίζετε "υγεία" αλλά και θερμίδες και για αυτό περιορίστε το στο απογευματινό σας ρόφημα ή στη φρυγανιά του πρωινού.

"Το ψωμί σικάλεως δεν παχαίνει όσο το άσπρο":
τα τελευταία χρόνια οι ελληνικοί φούρνοι κατακλύστηκαν από μια απίστευτη ποικιλία αλεύρων και ψωμιών, που "ανταγωνίζονται" το κλασσικό άσπρο, χωριάτικο ψωμί. Η υψηλή κατανάλωση του μαύρου ψωμιού δε συνδέεται πάντα όμως μόνο με την πλουσιότερη γεύση του. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν επειδή το θεωρούν ένα ακόμα "διαιτητικό" προϊόν, αφού είναι η κλασσική πρόταση σε διαιτολόγια απίσχνανσης. Δεν είναι όμως έτσι. Το μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες αν όχι και λίγο περισσότερες θερμίδες) από άσπρο ψωμί. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων (μέγεθος τοστ) δίνουν περίπου 70-80 θερμίδες. Η σαφής όμως υπεροχή του ψωμιού που είναι σικάλεως ή ολικής ή πολύσπορο δεν βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό φορτίο του, αλλά στις θετικές επιδράσεις των περισσοτέρων φυτικών ινών. Έτσι αυτά τα ψωμιά χορταίνουν περισσότερο φέρνοντας μεγαλύτερο κορεσμό, έχουν περισσότερες βιταμίνες π.χ. του συμπλέγματος Β, συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα του ζαχάρου αλλά και των λιπιδίων στο αίμα μας.
Συμπέρασμα: προτιμήστε το μαύρο ψωμί και τις ποικιλίες του, για να επωφεληθείτε των ευεργετικών του συστατικών, και όχι για να "γλιτώσετε" θερμίδες, αφού η υψηλή του θρεπτική αξία συμβαδίζει με μια θερμιδική αξία ισάξια αυτής του λευκού ψωμιού.

"Οι πατάτες παχαίνουν":
Η πατάτα είναι σίγουρα μια "παρεξηγημένη" τροφή από πολλούς από εμάς. Τη θεωρούμε μια τροφή ιδιαίτερα παχυντική και για αυτό είναι ίσως από τις πρώτες τροφές που μειώνουμε από το διαιτολόγιο μας όταν ακολουθούμε ένα αυτοσχέδιο πλάνο διατροφής, με στόχο την απώλεια του σωματικού μας βάρους. Και όμως η πατάτα είναι και τροφή πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη γενικά για τη διατροφή μας αλλά και όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, αφού μας παρέχει πολύτιμη ενέργεια μέσα από σύνθετους υδατάνθρακες, χωρίς αντίστοιχη επιβάρυνση από λίπος, όταν βέβαια είναι στη βραστή ή ψητή τους μορφή. Αντίθετα όταν καταναλωθούν ως τηγανιτές ή ακόμα χειρότερα σε μορφή τσιπς τότε έχουμε υψηλότατη πρόσληψη θερμίδων όχι από την ίδια την πατάτα αλλά από το λάδι που το άμυλο έχει την ιδιότητα να "ρουφάει" σα σφουγγάρι.
Συμπέρασμα: εντάξτε την πατάτα στο διαιτολόγιο σας, αλλά πάντα μαγειρεμένη με υγιεινό τρόπο, ώστε να πάρετε ενέργεια και φυτικές ίνες από το χρήσιμο αυτό τρόφιμο.

"Η μαγιονέζα λάϊτ είναι διαιτητικό προϊόν":
τα λαϊτ προϊόντα δεν είναι πάντα συνώνυμα με τις ιδιότητες ενός διαιτητικού τροφίμου. Ιδιαίτερα όμως η μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά ή αλλιώς η μαγιονέζα λάϊτ είναι ένα προϊόν που συχνά χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο, και κυρίως εις βάρος της θερμιδικής μας πρόσληψης. Έτσι πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτές οι μαγιονέζες έχουν απλά λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος από το αυθεντικό (πλήρες) προϊόν.Έτσι ενώ ένα κουταλάκι (15 γρ) κανονικής μαγιονέζας δίνει περίπου 100 θερμίδες, με 10 γραμμάρια περίπου λίπος ενώ αντίστοιχη ποσότητα μαγιονέζας λάϊτ δίνει 40 θερμίδες με 3 γραμμάρια λίπους.
Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να επισημάνουμε και για τα λεγόμενα λάϊτ τυριά που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά. Ένα τυρί με χαμηλότερα λιπαρά από τα συνηθισμένα δεν είναι απαραίτητα και ένα χαμηλοθερμιδικό προϊόν, που μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα. Έτσι για τα τυριά πρέπει να επισημάνουμε ότι αν εξαιρέσουμε το τυρί τύπου "κότατζ" που έχει μόνο 4% λιπαρά και είναι όντως διαιτητικό προϊόν, όλα τα άλλα τυριά, λάϊτ και μη, απαιτούν προσοχή στην κατανάλωση τους, ειδικά από άτομα με υψηλό σωματικό βάρος ή πρόβλημα λιπιδίων, αφού μας δίνουν αρκετές θερμίδες και χοληστερίνη.
Συμπέρασμα: η χρήση της λάϊτ εκδοχής της μαγιονέζας είναι σίγουρα μια καλή λύση όταν θέλουμε να προσθέσουμε λίγη μαγιονέζα στο σάντουιτς ή στη τονοσαλάτα μας. Αν όμως βάλουμε διπλάσια ή μεγαλύτερη ποσότητα στο φαγητό μας επειδή είναι "λάϊτ", τότε θα καταφέρουμε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα τυριά με χαμηλότερα (και όχι χαμηλά πάντα) λιπαρά.

"Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου":
για τους περισσότερους από εμάς η παιδική ανάμνηση της μητέρας μας να προσπαθεί να μας ταΐσει σπανάκι ή φακή για να γίνουμε δυνατοί σαν το γνωστό ήρωα των κόμικς είναι ακόμα νωπή. Τα δύο αυτά τρόφιμα περιέχουν όντως ποσότητα σιδήρου. Αυτό που όμως καθιστά τις τροφές αυτές λίγο "παρεξηγημένες" είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αίμης), δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας. Βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία του σπανακιού που περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ και καροτένια (π.χ. λουτείνη και ζεαξανθίνη), που είναι αντιοξειδωτικά και της φακής η οποία επίσης δίνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες.
Συμπέρασμα: Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο προτιμήστε τις ζωικές πηγές τροφίμων. Ταυτόχρονα εντάξτε το σπανάκι, φρέσκο ή βραστό στα γεύματα σας και κάντε το ίδιο με τη φακή, μαγειρεύοντας την με τον τυπικό τρόπο ως σούπα ή συνδυάζοντας την π.χ. με ρύζι κάνοντας ένα νοστιμότατο φακόρυζο, που είναι υψηλής θρεπτική αξίας και παράλληλα συνδυάστε τις τροφές αυτές με πηγές βιταμίνης C, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου τους.

"Το κοτόπουλο είναι ελαφρύ και άπαχο κρέας":
για πολλούς από εμάς το κρέας του κοτόπουλου είναι συνώνυμο με δίαιτα και προσπάθεια για απώλεια κιλών. Είναι ένα κρέας που συχνά το ακούμε και ως άσπρο κρέας, και το οποίο εντάσσεται σε τέτοια διατροφικά προγράμματα λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζωικό, και άρα κορεσμένο κυρίως, λίπος και της υψηλότερης περιεκτικότητας σε μονοακόρετσα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια παρεξήγηση. Το στήθος του κοτόπουλου είναι όντως μια ωφέλιμη τροφή που είναι χαμηλή σε λίπος τροφή, και ταυτόχρονα πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Το μπούτι όμως δεν ΄χει τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού είναι περισσότερο σκούρο κρέας, με ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα τόσο λίπους όσο και χοληστερίνης.
Συμπέρασμα: την επόμενη φορά που θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος χρησιμοποιήστε το στήθος του κοτόπουλου που έχει περίπου 4% λίπος, μαγειρεμένο με λαχανικά και μυρωδικά, και όχι το μπούτι, που αν και πιο νόστιμο, είναι και πιο "επικίνδυνο" για το βάρος σας λόγω του ότι έχει διπλάσιο ποσοστό λίπους.

"Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν συγκρίνονται με τα φρέσκα":
ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και γενικότερα η ζωή στις μεγάλες πόλεις μας αναγκάζει συχνά να καταφύγουμε στην κατανάλωση κατεψυγμένων λαχανικών. Τα λαχανικά αυτά όμως όπως τα φασολάκια, το σπανάκι, τον αρακά και τα μανιτάρια τα αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία και τα θεωρούμε πολύ χαμηλότερης αξίας από τα φρέσκα λαχανικά, τα οποία έχουν σίγουρα πιο έντονο άρωμα και γεύση. Αλλά αν θέλουμε να τα συγκρίνουμε ως προς τη διατροφική τους αξία θα συμπεράνουμε ότι τα κατεψυγμένα είναι μια καλή επιλογή. Ο σωστός τρόπος συντήρησης, συσκευασίας και κατάψυξης από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες καθιστούν τα λαχανικά αυτά υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, που μπορεί ακόμα και να υπερέχουν των φρέσκων, αν τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, θέρμανση ή κακή συντήρηση, που καταστρέφουν π.χ. τις βιταμίνες που αυτά περιέχουν
Συμπέρασμα: τα φρέσκα λαχανικά είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά όταν αυτά μας λείψουν είναι προτιμότερο να επιλέξουμε σωστά τα κατεψυγμένα, από το να στερήσουμε το γεύμα μας από την παρουσία μιας σαλάτας ή ενός συνοδευτικού λαχανικού.
"Το χοιρινό κρέας είναι "λιπαρό" κρέας": όταν αναφερόμαστε στο χοιρινό κρέας, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας ένα πολύ λιπαρό κομμάτι κρέας, γεμάτο ορατό πάχος και χοληστερίνη. Τελικά το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε αφού είναι ένα κρέας με αρκετά μεγάλη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πέρα από τα συνηθισμένα κορεσμένα λιπίδια του κρέατος, έχει το περισσότερο λίπος περιφερειακά του κρέατος (ορατό), που εύκολα αφαιρείται και τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια όπως το ψαρονέφρι το οποίο έχει περίπου 6 % λίπος (δηλαδή ίσως λιγότερο από το μπούτι του κοτόπουλου)!.
Συμπέρασμα: την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε κρέας δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα άπαχο κομμάτι χοιρινού, το οποίο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, είναι τρυφερό και μπορεί και να προστατέψει τη γραμμή σας.
iatronet.gr
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#75317
Απ:Τα παρεξηγημένα τρόφιμα 6 Χρόνια, 1 Μήνας πριν  
«Παρεξηγημένα» Τρόφιμα Που Πρέπει Να Τρώμε

Το φυστικοβούτυρο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, έτσι μην το παρακάνετε. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα για να αισθανθείτε ικανοποιημένοι: μόλις μία κουταλιά της σούπας (90 θερμίδες) φυστικοβούτυρο αρκεί.

Τρώω το φυστικοβούτυρο σχεδόν κάθε μέρα επειδή είναι γευστικό και πολύ θρεπτικό. Το φυστικοβούτυρο παρέχει πρωτεΐνη και φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των νέων κυττάρων.

Δείτε παρακάτω άλλα 4 «παρεξηγημένα» τρόφιμα και γιατί θα πρέπει να τα καταναλώνετε- με μέτρο, φυσικά.

Αυγά

Η κακή φήμη: Μια σημαντική πηγή χοληστερόλης, τα αυγά θα πρέπει να αποφεύγονται απ’ όσους ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους.
Η καλή αλήθεια: Τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά είναι περισσότερο ένοχα για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος από τη διαιτητική χοληστερόλη. Επιπλέον, τα αυγά είναι πολύ χορταστικά: σε μία μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν αυγά ομελέτα και ψωμί για πρωινό, αισθάνονταν πιο χορτασμένοι, έτρωγαν λιγότερο στο μεσημεριανό γεύμα, από ό,τι όταν έτρωγαν ένα κουλούρι που είχε τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών.

Βοδινό κρέας

Η κακή φήμη: το βοδινό είναι πλήρες σε κορεσμένα λιπαρά και διαιτητική χοληστερόλη, και έτσι όσοι νοιάζονται για την υγεία της καρδιάς τους θα πρέπει να το αποφεύγουν.
Η καλή αλήθεια: το άπαχο βοδινό κρέας είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για να μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του σώματος-και πολλές γυναίκες (σε αναπαραγωγική ηλικία) παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Επιλέξτε μπριζόλες που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σοκολάτα

Η κακή φήμη: Η σοκολάτα έχει πολλά λιπαρά, πολλή ζάχαρη, έχει καταπληκτική γεύση, κι έτσι δεν πρέπει να την τρώμε.
Τα καλά νέα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που φαίνεται να έχουν αντιπηκτικά αποτελέσματα, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Και, πρόσφατα, ερευνητές στην Ελβετία ανέφεραν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας (30γρ) κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, μείωσε τις ορμόνες του στρες, περιλαμβανομένης της κορτιζόλης.

Πατάτες

Η κακή φήμη: Οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνουν το σάκχαρο άρα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με διαβήτη. Τα καλά νέα: Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνη C. Κι αν δε τρώτε την πατάτα σκέτη ο γλυκαιμικός δείκτης δεν έχει καμία σημασία. Μια υψηλού γλυκαιμικού δείκτη πατάτα γίνεται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη γεύμα αν απλώς προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, επειδή το προστιθέμενο λίπος βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφηση των υδατανθράκων της πατάτας.
vasiliki ver (Μέλος)
Οδηγός του ανθρώπου είναι η συνείδηση του.
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 6750
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα Γεννέθλια: 1962-07-08
Οι φίλοι είναι σαν τα άστρα, υπάρχουν πολλά και λάμπουν τα περισσότερα, αλλά μόνο ένα ξεχωρίζεις κάθε φορά..
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#75318
Απ:Τα παρεξηγημένα τρόφιμα 6 Χρόνια, 1 Μήνας πριν  
Παρεξηγημένα τρόφιμα Της Αλεξίας Σβώλου

Υπάρχουν πολλά παρεξηγημένα τρόφιμα, τα οποία συχνά αποφασίζουμε να στερηθούμε γιατί πιστεύουμε -λανθασμένα- ότι μας κάνουν κακό. Η παρεξήγηση που τα συνοδεύει έγκειται στο ότι τα θεωρούμε εξ' ορισμού ανθυγιεινά τρόφιμα και κατ' επέκταση «απαγορευμένα» σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Οι ειδικοί ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη και επισημαίνουν ότι αυτή η αντίληψη δεν είναι σωστή. «Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αλλά καλή και κακή διατροφή» λέει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής. Ακόμα και τα φαινομενικά πιο ανθυγιεινά τρόφιμα μπορεί να κρύβουν αρετές καθώς περιέχουν και ωφέλιμα συστατικά. Έτσι, δεν είναι αυτά καθαυτά τα παρεξηγημένα τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους. Με την βοήθεια του διαιτολόγου Μανώλη Μανωλαράκη εξετάσαμε στο μικροσκόπιο τα παρεξηγημένα τρόφιμα και σας αποκαλύπτουμε την καλή και την κακή τους όψη.

Βούτυρο

Διεκδικεί αναμφίβολα τον τίτλο του βασιλιά ανάμεσα στα παρεξηγημένα τρόφιμα, καθώς είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπών συνδέεται με την αθηροσκλήρωση και τις καρδιοπάθειες και συνεπώς η συχνή κατανάλωση βουτύρου δεν ενδείκνυται στην σωστή διατροφή. Άλλωστε σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, το φαγητό είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται με ελαιόλαδο, το οποίο πρέπει να προστίθεται στο τέλος, ώστε να μένει ωμό. Το πολύ βούτυρο και ειδικά το πολύ αλατισμένο βούτυρο στην μαγειρική βλάπτει τις αρτηρίες και επιπλέον ανεβάζει στα ύψη στο θερμιδικό περιεχόμενο της εκάστοτε συνταγής. Ωστόσο λίγο βούτυρο δεν κάνει κακό γιατί είναι εμπλουτισμένο με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Από αυτές η βιταμίνη Α είναι απαραίτητος αντιοξειδωτικός παράγοντας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την όραση και διατηρεί νεανική την επιδερμίδα. Από την άλλη, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά, διατηρεί γερό τον σκελετό, προστατεύει από την οστεοπόρωση και έχει και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Άρα μπορούμε να αλείψουμε λίγο βούτυρο στις φρυγανιές του πρωϊνού, καθώς το περιεχόμενο του πρωϊνού γεύματος «καίγεται» κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εναλλακτική πρόταση: Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυτική μαργαρίνη (απαλλαγμένη από τα επίσης βλαβερά τρανς λιπαρά οξέα) ή με ελαιόλαδο, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε με φειδώ γιατί παχαίνει εξίσου.

Αυγό

Και το αυγό κατέχει τιμητική θέση ανάμεσα στα παρεξηγημένα τρόφιμα. Το πιο επιβαρυντικό κομμάτι του είναι ο κρόκος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Συγκεκριμένα ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει 260-280 mgr χοληστερόλης, δηλαδή ουσιαστικά το maximum της χοληστερόλης που μπορεί να προσλάβει ένας υγιής ενήλικας ημερησίως από την διατροφή του. Το ανώτατο όριο στην πρόσληψη χοληστερόλης έχει θεσπιστεί από τις επιστημονικές εταιρίες Καρδιολογίας, Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης στα 300 mg/ημερησίως για τους υγιείς ανθρώπους και πολύ χαμηλότερα για όσους έχουν καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο δεν είναι τυχαίο το ότι το αυγό αν και παρεξηγημένο τρόφιμο στο μενού των ενηλίκων θεωρείται πλήρης και απαραίτητη τροφή για τα νήπια και τα παιδιά. Κι αυτό γιατί στον κρόκο του περιέχονται οι απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E) ενώ τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Οι πρωτεϊνες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού ιστού και είναι απαραίτητες στην ανάπτυξη, αλλά και σε κάθε ηλικία. Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες επιτρέπουν την κατανάλωση 2-3 αυγών την εβδομάδα και αποτρέπουν μόνο την υπερβολική κατανάλωσή τους. Το βραστό αυγό είναι χορταστικό και πλήρες μικρογεύμα με μόνο 80 θερμίδες και γι αυτό αποτελεί ιδανικό πρωϊνό μαζί με ένα ρόφημα και ένα φρούτο.

Εναλλακτική πρόταση: Φτιάξτε ομελέτα χωρίς ίχνος χοληστερόλης σε αντικολλητικό τηγάνι μόνο με τα ασπράδια.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι και αυτή κατεξοχήν παρεξηγημένο τρόφιμο καθώς σαν γλυκό συνοδεύεται συχνά από την ταμπέλα του απαγορευμένου τροφίμου. Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα (γνωστή και ως μπίτερ ή κουβερτούρα) που δεν περιέχει έξτρα ζάχαρη ή γάλα κρύβει σημαντικές ωφέλιμες ιδιότητες για τον οργανισμό, κυρίως χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας που υπάρχουν στο κακάο-την πρώτη της ύλη- είναι πολυφαινόλες και προστατεύουν τα κύτταρα των ιστών του σώματος από τη γήρανση και την καρκινική εξαλλαγή. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δύο συστατικά που διεγείρουν την έκκριση των «ορμονών της ευτυχίας» σαν την σεροτονίνη και γι αυτό άλλωστε αποτελούν αντίδοτο κατά της μελαγχολίας. Για τις ισχυρές της αντικαταθλιπτικές ιδιότητες -που οφείλονται και στην υψηλή της περιεκτικότητα σε μαγνήσιο- η σοκολάτα κατέχει την πρώτη θέση στην λίστα με τα παρηγορητικά τρόφιμα (ή τρόφιμα παρηγοριάς), τα οποία βοηθούν να καλυφθούν τα συναισθηματικά κενά του ανθρώπου. Ωστόσο επειδή εκτός από ωφέλιμη είναι και παχυντική, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σοκολάτα δεν είναι για χόρταση, αφού 100 γρ. κουβερτούρας δίνουν 500 θερμίδες, σχεδόν το 1/3 της συνολικής επιτρεπόμενης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης για μια γυναίκα μέσου βάρους και ύψους. Γι αυτό ο Μανώλης Μανωλαράκης συμβουλεύει να τρώμε μετά το φαγητό σαν επιδόρπιο ένα μικρό σοκολατάκι υγείας (30 γρ.), επισημαίνοντας ότι αυτή η ποσότητα ικανοποιεί την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για γλυκό χωρίς να παχαίνει.

Εναλλακτική πρόταση: Αντί για σοκολάτα φτιάξτε τον χειμώνα ένα ρόφημα κακάο χωρίς έξτρα ζάχαρη ή με σκόνη κακάο light, αν το σκέτο κακάο σας φαίνεται πολύ πικρό.

Καφές

Και ο καφές ανήκει στα παρεξηγημένα υγρά τρόφιμα (ροφήματα) καθώς έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βλαβερές του επιδράσεις στα νεύρα και το στομάχι. Είναι γεγονός ότι η υπερκατανάλωση καφέ δεν ενδείκνυται καθώς προκαλεί υπερένταση και επιθετικότητα, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, κυρίως τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι. Ωστόσο, και ο καφές έχει τις διατροφικές του αρετές. Καταρχήν μας βοηθάει να βρεθούμε σε κατάσταση εγρήγορσης λόγω του φυσικού διεγερτικού (καφεϊνη) που περιέχει. Επίσης, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση. Πρόσφατες μελέτες φανερώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ (4-5 φλυτζάνια την ημέρα) δρουν προστατευτικά και κατά του σακχαρώδους διαβήτη αφού εμποδίζουν την εμφάνιση ινσουλινο-αντίστασης. Φυσικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τέτοια κατανάλωση καφέ μπορεί να αποβεί επιζήμια για το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Γι αυτό άλλωστε η κατανάλωση καφέ αντεδείκνυται τις βραδινές ώρες. Για να ωφεληθούμε περισσότερο από την ευεργετική αντιοξειδωτική δράση του καφέ προτιμούμε τους καφέδες απόσταξης (καπουτσίνο, εσπρέσο, γαλλικό) και φροντίζουμε να τους καταναλώνουμε ζεστούς γιατί τα πολύτιμα αρωματικά τους συστατικά είναι πτητικά. Επίσης, αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση βραστού καφέ όπως ο ελληνικός γιατί ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Εναλλακτική πρόταση: Αντί για καφέ, αν σας πειράζει στα νεύρα ή το στομάχι μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα ρόφημα τύπου καφέ από ρεβίθια (πωλείται στα φαρμακεία και σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής) ή τσάι. Το τσάι περιέχει και αυτό καφεϊνη και γι αυτό είναι διεγερτικό. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες αλλά όπως ισχύει με τον καφέ πρέπει να καταναλώσετε τουλάχιστον 4-6 φλυτζάνια τσαγιού για να έχετε ουσιαστικά ωφέλιμη δράση στον οργανισμό.

Ψωμί


Το ψωμί είναι ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα καθώς έχει κατηγορηθεί ότι παχαίνει. Η αλήθεια είναι ότι όταν το ψωμί συνοδεύει το γεύμα, τότε σίγουρα αυξάνει την θερμιδική πρόσληψη ενώ ακόμα χειρότερη είναι η επιβάρυνση όταν βουτάμε το ψωμί σε λιπαρές σάλτσες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε καθόλου ψωμί. Αντιθέτως μια ή δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης, ώστε να περιέχει όλο το φύτρο του σταριού, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής καθώς αποτελεί πηγή φυτικών ινών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πέψη την ομαλή εντερική λειτουργία, την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και την ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα.

Εναλλακτική πρόταση; Αντί για ψωμί μπορείτε να φάτε κράκερ ολικής άλεσης ή παξιμάδι ολικής άλεσης αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το παξιμάδι είναι θερμιδικά πιο παχυντικό από το ψωμί όταν καταναλώνεται στην ίδια ποσότητα.

Ζυμαρικά

Η εσφαλμένη άποψη ότι όλες οι μακαρονάδες παχαίνουν έχει καταστήσει τα ζυμαρικά εδώ και χρόνια παρεξηγημένο τρόφιμο. Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν περισσότερο από όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα αφού δίνουν -ως υδατάνθρακες- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκείνο που καθιστά τις μακαρονάδες θερμιδική «βόμβα» για τη σιλουέτα και την υγεία είναι οι παχυντικές σάλτσες, (ειδικά από κρέμα γάλακτος) ή τα τυριά και τα αλλαντικά που τις συνοδεύουν). Μια σκέτη μερίδα ζυμαρικά με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λαχανικά ή με λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη σίγουρα δεν αποτελεί παχυντικό πιάτο και ενδείκνυται για γρήγορη απόδοση ενέργειας. Ειδικά τα ζυμαρικά με ψιλοκομμένη ντομάτα ή λίγη σάλτσα ντομάτας αποτελούν εξαιρετικά υγιεινή συνταγή καθώς εφοδιάζουν τον οργανισμό και με λυκοπένιο το βασικό αντιοξειδωτικό-αντικαρκινικό συστατικό της ντομάτας.

Εναλλακτική πρόταση: Αντί για τα κλασικά ζυμαρικά (από λευκό αλεύρι) προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γι αυτό είναι πιο υγιεινά. Επίσης προτιμήστε τα καστανό ρύζι που είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες.

www.healthview.gr/node/14698
vasiliki ver (Μέλος)
Οδηγός του ανθρώπου είναι η συνείδηση του.
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 6750
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα Γεννέθλια: 1962-07-08
Οι φίλοι είναι σαν τα άστρα, υπάρχουν πολλά και λάμπουν τα περισσότερα, αλλά μόνο ένα ξεχωρίζεις κάθε φορά..
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#75319
Απ:Τα παρεξηγημένα τρόφιμα 6 Χρόνια, 1 Μήνας πριν  
Τα 5+1 παρεξηγημένα τρόφιμα της διατροφής μας!

1. Ζυμαρικά: βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, όπως το ψωμί και το ρύζι. Επιπρόσθετα, τα μακαρόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες και μαζί με το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Επιπλέον, μία μερίδα μακαρόνια (200γρ) δεν έχει παραπάνω από 180 θερμίδες. Επιπρόσθετη διατροφική αξία έχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα κλασικά ζυμαρικά. Έτσι, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες συντελούν ώστε να επέρχεται γρήγορος κορεσμός. Συγχρόνως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως δεν προκαλεί απότομες διακυμάνσεις σακχάρου και ινσουλίνης, ρυθμίζοντας καλύτερα το σωματικό βάρος. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τρόπο μαγειρέματος, μιας και η προσθήκη κρέμας γάλακτος, βούτυρου επαυξάνει το περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά. Αντίθετα, μία απλή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μανιτάρια, βασιλικό και λίγο ελαιόλαδο, αποτελεί ένα ιδανικό πιάτο με λίγες θερμίδες (250 θερμίδες) και πολλά θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνη Ε, λυκοπένιο, καροτίνη).

2. Μπίρα: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml. Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση μπίρας μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά αλλά και μια ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε ελαφριά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανιτούς μεζέδες.

3. Ελιές: οι περισσότεροι αγνοούμε τις θρεπτικές ιδιότητες των ελιών και συχνά τις απορρίπτουμε από τη διατροφή μας, θεωρώντας ότι έχουν πολλές θερμίδες και μας παχαίνουν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες. Επίσης, οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.

4. Ξηροί καρποί: όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν και πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να προσφέρουν καρδιοαγγειακή προστασία. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ασβέστιο και πρωτεΐνη ενισχύει την οστική και μυϊκή υγεία και αποτελούν ιδανική επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά και κρέας. Τέλος, το αυξημένο περιεχόμενο των ξηρών καρπών στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, ενισχύει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε ωμούς, ανάλατους και μη καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, προκειμένου να επωφελείστε από όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

5. Μπανάνα: αποτελεί το απόλυτο σνακ αφού δίνει μια άμεση διαρκή και ουσιαστική ώθηση ενέργειας, χάρη στο υψηλό περιεχόμενό της σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν την αντοχή. Επιπλέον, η μπανάνα έχει Βιταμίνη C και Β6, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τη μνήμη. Ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκές κράμπες, χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε κάλιο. Η μπανάνα δεν παχαίνει αφού έχει ισοδύναμη θερμιδική αξία με όλα τα υπόλοιπα φρούτα (66Kcal/100gr) και δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα, η πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφη του λίπους των τροφών.

6. Light τρόφιμα: Για να υπάρχουν αποτελέσματα στη μείωση του βάρους με την κατανάλωση light τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια πλήρη και θρεπτικά ισορροπημένη δίαιτα, να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη να έχουν και χαμηλή θερμιδική αξία και να καταναλώνονται με μέτρο και σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες από τα μη διαιτητικά τρόφιμα. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να διαβάζουν πάντα την διατροφική ετικέτα, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν τα τρόφιμα αυτά σε μικρές ποσότητες στο διαιτολόγιό τους.

www.logodiatrofis.gr/2012-07-19-07-45-28/568--51
vasiliki ver (Μέλος)
Οδηγός του ανθρώπου είναι η συνείδηση του.
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 6750
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα Γεννέθλια: 1962-07-08
Οι φίλοι είναι σαν τα άστρα, υπάρχουν πολλά και λάμπουν τα περισσότερα, αλλά μόνο ένα ξεχωρίζεις κάθε φορά..
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή