Πρόσφατα σχόλιαΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Τι εστί βερίκοκο;

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι κυριότερες ποικιλίες που παρατηρούνται στην Ελλάδα είναι τα τσαουλιά που είναι μικρόκαρπα, τα Διαμαντοπούλου (μεσόκαρπα), τα Μπεμπέκου (μεγαλόκαρπα) όπως και

τα Πλάκας καθώς και όλες οι ξενικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μικρότερη έκταση στα μέρη μας (Λουιζέτ, Παβιότ, Πρεκός ντε Τουνεζί). Στην Ελλάδα παραγωγικότερες περιοχές για βερίκοκα θεωρούνται η Εδεσσα, η Νάουσα, το Αργος, η Κόρινθος.

Tουλάχιστον τρεις χιλιάδες χρόνια π.Χ. τα βερίκοκα ήταν γνωστότατα στην Κίνα και μάλιστα θεωρούνταν και ιδιαιτέρως αφροδισιακά. Σταδιακά άρχισαν να διαδίδονται προς τις δυτικές περιοχές του πλανήτη διασχίζοντας με όλους τους τρόπους την Κεντρική Ασία. Μια ιστορική αναφορά θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να φέρνει τα βερίκοκα στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ. αιώνα. Οι Αραβες, λόγω του ιστορικού, εμπορικού και γεωγραφικού τους ρόλου, διέδωσαν τα βερίκοκα στη Μεσόγειο, τα οποία βρήκαν την απόλυτη θέση τους στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των Ρωμαίων που τα κατέταξαν ανάμεσα στα δημοφιλέστατα φρούτα τους. Ηταν τότε που τα βερίκοκα ονομάζονταν «pruna armeniana» και η ετυμολογική της προσέγγιση έχει αποτελέσει παράδειγμα γλωσσικού δανεισμού από τον αραβικό κόσμο.
Στη Ρώμη επικράτησε ως ονομασία το «praecoquum» (πρώιμο φρούτο). Στην Ελλάδα το όνομα γίνεται «πραικόκιον», αυτό οδηγεί στο «βρεκόκκιον» και «βερεκόκκιον». Οι Αραβες το δανείστηκαν και το έκαναν «μπαρκούκ» και βάζοντας το άρθρο «αλ» προέκυψε το «αλ μπαρκούκ».
Στην ιβηρική χερσόνησο με γλωσσική παρέμβαση των Ισπανών εμφανίστηκε το «albaricoque» και με τη διάδοση στην Ευρώπη προέκυψαν όλα τα παράγωγα όπως «apricot», «albicocca» και άλλα.
Στην Αμερική τα βερίκοκα έγιναν γνωστά από τους ταξιδιάρηδες Φραγκισκανούς μοναχούς μόλις μετά το 1700, ενώ γραπτές μαρτυρίες στα βερίκοκα εντοπίστηκαν σε αγγλικά κείμενα το 1551. Στην Αγγλία, μάλιστα, από το 1600 απομόνωσαν το έλαιο του βερίκοκου και το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά του έλκους. Είναι γνωστό, όμως, ότι τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, φολικό οξύ.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό το γλυκό και τόσο βελούδινο φρούτο περιέχει πολλά συστατικά, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, τις ασθένειες των ματιών, τις καρδιοπάθειες καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα καροτινοειδή
Αυτό που καθιστά τα βερίκοκα τόσο ωφέλιμα για την υγεία είναι τα άφθονα καροτινοειδή που περιέχουν. Πρόκειται για φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρώμα τους και έχουν έντονες αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει στα βερίκοκα τουλάχιστον 600 διαφορετικά καροτινοειδή, μεταξύ των οποίων και ορισμένα από τα πιο ισχυρά, όπως η β-καροτίνη και το λυκοπένιο.

Ο συνδυασμός αυτών των θεραπευτικών ουσιών καθιστά το βερίκοκο μοναδικό «σύμμαχο» στη μάχη κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι τόσο η β-καροτίνη όσο και το λυκοπένιο εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Υπάρχουν 12 ποικιλίες βερίκοκου με παρόμοια γεύση, αλλά με διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα (που κυμαίνεται από το κίτρινο στο βαθύ πορτοκαλί). Η εποχή του βερίκοκου αρχίζει από το τέλος του Μαϊου και διαρκεί, ανάλογα με την ποικιλία, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στα «καλύτερά τους» βρίσκονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τρία βερίκοκα τη μέρα...
Τα βερίκοκα, επίσης, είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ως γνωστόν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους, τη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ διαδραματίζουν κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Να θυμάστε ότι 3 βερίκοκα περιέχουν 3 γραμ. φυτικές ίνες, δηλαδή 12% της ποσότητας που πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση. Και το καλύτερο, όλες αυτές οι ωφέλιμες ιδιότητες θα σας «χρεώσουν» μόνο
με 51 θερμίδες!

ΤΑ ΞΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
Τόσο τα ξερά όσο και τα φρέσκα βερίκοκα προλαμβάνουν την εκδήλωση καρκίνου, ειδικά του πνεύμονα και πιθανόν του παγκρέατος που συνδέονται με το κάπνισμα.
Επειδή τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ξερά απ ό,τι στα φρέσκα (λόγω της αφυδάτωσης), τα πρώτα θεωρούνται ισχυρός προστατευτικός παράγοντας και συνιστώνται στους καπνιστές.
Οπως όλα τα τρόφιμα με β-καροτίνη, φαίνεται ότι εμποδίζουν να εκδηλωθούν τα καρκινογόνα αποτελέσματα του καπνίσματος.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα βερίκοκα φρέσκα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να τα πλένετε ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε.
Αν δεν είναι τελείως ώριμα, αφήστε τα για 2-3 ημέρες να ωριμάσουν μέσα σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από εστίες θερμότητας και από το ηλιακό φως.
Αν είναι ώριμα, τοποθετήστε τα μέσα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο, όπου διατηρούνται για 1-2 μέρες το πολύ.
Μπορείτε να φάτε τα ξερά βερίκοκα όπως είναι, αλλά αν επιθυμείτε, μπορείτε να επαναφέρετε τον όγκο τους και τη μαλακή τους υφή: μουσκέψτε τα σε χλιαρό νερό για 12 ώρες ή βράστε τα σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό, λευκό κρασί ή τσάι για 15 λεπτά.
Ακόμη κι αν έχετε αδυναμία στα μαλακά φρούτα, τα βερίκοκα είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε όσο «κρατάνε» ακόμα, αφού περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία όταν έχουν μόλις ωριμάσει. Από τη στιγμή που παραωριμάζουν η θρεπτική τους αξία αρχίζει να μειώνεται.
Μπορεί το χρώμα τους να μην έχει καμία επίπτωση στη θρεπτική τους αξία, δεν ισχύει το ίδιο όμως και με την υφή τους. Οταν η επιφάνειά τους έχει
πράσινα «μπαλώματα», σημαίνει ότι έχουν μαζευτεί πρόωρα κι επομένως στερείστε πολλές από τις ωφέλιμες ιδιότητές τους.

Ethnos.gr


 

Μεταφορά στην κορυφή