Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Cisco Certified Design Associate
angeleena 3.12.2019 8:51
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


H αιγυπτιακή κουζίνα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Μια χώρα με τέτοια ιστορία σίγουρα δε θα μπορούσε να έχει μια αδιάφορη γαστρονομική παράδοση. Η ποικιλία των Αιγυπτιακών συνταγών είναι ανεξάντλητη. Οι Αιγύπτιοι προτιμούν τις έντονες γεύσεις. Για

το σκόρδο και το κρεμμύδι, πιστεύουν ότι η χρήση τους στην καθημερινή διατροφή βελτιώνουν την υγεία τους. Τα ψάρια και τα κρέατα μαρινάρονται με βότανα, μπαχαρικά και αρωματικά αποκτώντας ιδιαίτερες γεύσεις.

 Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει “ζωή”), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά

Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά πιάτα της αιγυπτιακής κουζίνας, ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε την παχύρρευστη και θρεπτικότατη σούπα μολοχέια, τις φελάφελ, τα φούλια (μαύρα φασόλια), τη χουμοσέγια (σαλάτα από ρεβύθια) και την ταχινέγια (σαλάτα από ταχίνι).
Τα φρούτα της Αιγύπτου έχουν μοναδική γεύση και άρωμα. Πεπόνια, σταφύλια, χουρμάδες, γκουάφα, μάνγκος, έχουν γλυκιά γεύση που εντυπωσιάζει όσους τα δοκιμάζουν.

Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών. Τα γλυκά τους παρασκευάζονται κυρίως με μέλι και σάμνα, ένα εξαιρετικά αρωματικό και θρεπτικό βούτυρο γάλακτος. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η κουνάφα, αντίστοιχο με το κανταΐφι και η μπασπούσα, γλυκό παρόμοιο με το σιμιγδαλένιο χαλβά.

Αρκετά παραδοσιακά πιάτα όπως το Ful Medames, το Kushari και το Molokhia αλλά και από πιάτα που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το kebab και το falafel.


To Ful Medames είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αιγύπτου και τρώγεται συχνά και ως πρωινό. Αποτελείται από φασόλια φάβα που μαγειρεύονται λιγότερο ή περισσότερο σε ένα δοχείο χαλκού (για να παίρνει τη γεύση όπως λένε) και σερβίρεται με μπόλικο ελαιόλαδο, τεμαχισμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Παλιά αποτελούσε το φαγητό των αγροτών καθώς είναι ένα πιάτο τόσο πλήρους διατροφικής αξίας και πλούσιο σε ενέργεια που τους “κρατούσε” για όλη την ημέρα.


To Kushari ή kosheri είναι ένα ακόμα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό στην Αίγυπτο και αξίζει να το δοκιμάσετε σε εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτό και μόνο, σερβίροντας λίγα άλλα φαγητά. Αποτελείται από μια βάση του ρυζιού με μαύρες φακές, ρεβύθια, μακαρόνια καλύπτεται από μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με αιγυπτιακό σκόρδο και ξύδι. Επίσης, μικρά κομματάκια κρεμμυδιού από πάνω, ολοκληρώνουν το πιάτο, το οποίο μερικές φορές συνοδεύεται και από κομμάτια κρέατος.


Το Molokhia ή Molokhiyya είναι ένα πράσινο, καλοκαιρινό λαχανικό που μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα Μέσης Ανατολής είτε ξεραμένο, είτε παγωμένο. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των Φαραώ ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι φτιάχτηκε αρχικά από τους αρχαίους Εβραίους.

 
pamepaketo.gr

βιβλίο "Οι Διάσημες Συνταγές του Κόσμου" των εκδόσεων Les Livres du Tourisme του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE. Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπανδρέου

Μεταφορά στην κορυφή