Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Yankees' DJ LeMahieu Scratched From Starting Lineu
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:44
Fernando Tatis Jr. Can take Trevor Bauer Deep, Tau
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Newbie Mekhi Becton Is made up of Presently Stated
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Barcelona's Griezmann Fixed in the direction of be
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:42
Vrabel 'Absolutely Enthusiastic' toward Insert Jon
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Jaguars Fixed In the direction of Generate toward
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Ja'Marr Chase Functions With Previous All-Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Peyton Manning Clears the Air upon How he Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:37
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Plasmolifting Σωλήνες PRP
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:09
With Fournette Back again, How Massive of a Will
Rickey 16.8.2021 6:35
What Are The Saints Strongest Employment Likely In
Rickey 16.8.2021 6:35
Vrabel Ranks Amongst Belichick's Most straightforw
Rickey 16.8.2021 6:34
Kansas Metropolis Chiefs Exchange for Baltimore
Rickey 16.8.2021 6:33
2022 WR Kevin Thomas Announces Greatest 5
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Keep an eye on with Bengals O
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Observe with Bengals OTAs Loo
Rickey 16.8.2021 6:31
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Focaccia (Φοκάτσα)

Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 

           

Η Ιταλική άποψη για το ψωμί !

Focaccia (πληθυντικός focacce) ονοµάζουν οι Ιταλοί εκείνα τα υπέροχα αρτοσκευάσµατα , που φτιάχνουν µε τη ζύμη του ψωμιού, ανοίγοντάς την λεπτή-λεπτή.

 

 

Μια φοκάτσα (όχι φοκάτσια) µπορεί να έχει σχήµα στρογγυλό και φαρδύ, αλλά και τετράγωνο ή παραλληλόγραµµο και να είναι µεγάλη ή µικρούλα.

Οι φοκάτσε ή αν θέλετε να τις λέµε πιο ελληνοποιηµένα, οι φοκάτσες ψήνονται στο φούρνο σε λαµαρίνα ή και κατευθείαν επάνω στην πλάκα, όπως οι πίτσες.

Μπορεί, βέβαια, να είναι αλµυρές, αλλά υπάρχουν και γλυκές εκδοχές τους. Φοκάτσες ονοµάζουν, επίσης, οι γείτονες Ιταλοί, διάφορες ζύµες ψωµιού διαφορετικών τύπων, όπου παρεµβάλλονται διάφορα τυριά, αλλαντικά ή και λαχανικά.

 

Θα εκπλαγείτε ίσως, αλλά σε µερικά µέρη της Ιταλίας, ονοµάζουν «φοκάτσα» ακόµα και γλυκά χωρίς ύψος, που γίνονται µε βάση µια ζύµη µε µαγιά.

Η φοκάτσα υπήρξε στην «ιταλική» κουζίνα (ή καλύτερα στην προ-ιταλική) από την εποχή των Ρωµαίων, οι οποίοι συνήθιζαν να ψήνουν στο φούρνο δίσκους ζύµης, που αργότερα, στο πέρασµα του χρόνου, άρχισαν να εµπλουτίζονται µε διάφορα υλικά, ανάλογα πάντα µε την περιοχή.

 

Έτσι, σιγά- σιγά βλέπουµε να παρουσιάζονται οι διάφορες τοπικές παραλλαγές, όπως η φιτασκέτα (fitascetta) της Λοµβαρδίας, η σαρδενάιρα (sardenaira) της Λιγουρίας,

η στατσάτα (stacciata) της Τοσκάνης και επίσης, σκιατσάτα (schiacciata) της Εµιλία,

µέχρι ακόµη και η πισαλαντιέρ (pissaladiere) της γαλλικής Προβηγκίας.

           

Χρειάζεται να επισηµανθεί ότι η φοκάτσα θα πρέπει να ανοίγεται µε τα χέρια για να σχηµατίζονται στην επιφάνεια της ζύµης αυτές οι αυλακιές, τα χαρακτηριστικά της βαθουλώµατα, όπου θα συγκεντρωθούν τελικά τα καρυκεύµατά της κάνοντάς την έτσι πιο γευστική.

Σήµερα που τα τρόφιµα απέκτησαν και την πιο βιοµηχανική εκδοχή τους, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς βλέποντας µπισκότα και κράκερ να φέρουν το όνοµα "φοκάτσα».

 

Τα πιο συνηθισµένα υλικά για να αρτύσει κανείς µια φοκάτσα είναι οι ελιές

(µαύρες και πράσινες), τα κρεµµύδια, το τυρί, το φασκόµηλο (σάλβια), το δενδρολίβανο και η κάπαρη.

Η χαρακτηριστική συνταγή από τη Λιγουρία δεν περιέχει τίποτε άλλο εκτός από ελαιόλαδο και λίγο χονδρό αλάτι.

Ενώ µια πολύ πιο σπάνια εκδοχή της περιέχει και γλυκάνισο.

 

Η γλυκιά εκδοχή της φοκάτσας, αυτή που εδώ σ' εµάς είναι λιγότερο συνηθισµένη, άλλοτε εµπλουτίζεται µε κάποιο µυρωδικό ή µπαχαρικό, όπως είναι η περίπτωση µε γλυκάνισο, ή αλλάζει το βασικό υλικό της ζύµης και το ελαιόλαδο γίνεται βούτυρο δουλεµένο µε ζάχαρη.

Υπάρχουν όµως, και οι γλυκές εκδοχές της µε µέλι, σταφίδες και µπράντι, καθώς και µε κουκουνάρι, σοκολάτα και ... δενδρολίβανο.

 

 

Μεταφορά στην κορυφή