Πάστα Φλώρα
-
1 πακέτο (500γρ.) αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
-
1 πακέτο 250 γρ. βούτυρο (Lurpak) σε κομμάτια
-
1 κούπα ζάχαρη
-
1 αυγό
-
4 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
-
Μαρμελάδα βερίκοκο
- Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και με τα δάχτυλά μας τρίβουμε όλο το μίγμα σε ψίχουλα.
- Χτυπάμε ελαφρά το αυγό μαζί με το κονιάκ, το ρίχνουμε στο μπολ και με τα χέρια μας μαζεύουμε τη ζύμη.
- Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και φτιάχνουμε τη βάση μας στρώνοντας τα ¾ της ζύμης.
- Στρώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια διατηρώντας ένα περιθώριο γύρω γύρω (1,5 εκατ. περίπου) χωρίς μαρμελάδα.
- Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μπαστουνάκια τοποθετώντας πρώτα όλα τα οριζόντια και μετά όλα τα κάθετα (ή αντίστροφα) φτιάχνοντας σχήμα καρό.
- Στο τέλος φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι τοποθετώντας το επάνω στο περιθώριο που αφήσαμε και καλύπτοντας ομοιόμορφα τα τελειώματα από τα υπόλοιπα μπαστουνάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 45 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μαρμελάδα επιθυμούμε.
- Πριν ψήσουμε το γλυκό, μπορούμε να αλείψουμε τα μπαστουνάκια με μίγμα από γάλα και κρόκο αυγού για να πάρουν περισσότερο χρώμα .
Μια παραλλαγή της ίδιας συνταγής είναι να φτιάξουμε μια Πάστα Φλώρα σε ακόμη πιο αφράτη μορφή πιο «ψωμένια» που είναι η εξής :
- Χρησιμοποιούμε βούτυρο τύπου Soft.
- Προσθέτουμε 1 αυγό ακόμη (δηλ. 2 συνολικά τα αυγά).
- Μειώνουμε τις κουταλιές του κονιάκ ή λικέρ σε 2 από 4.
- Τοποθετούμε κερασάκια ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε εναλλάξ στα κουτάκια που φτιάξαμε με τα μπαστουνάκια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C με αντιστάσεις πάνω κάτω κι όταν τοποθετήσουμε το γλυκό στο φούρνο ψήνουμε με αντιστάσεις μόνο από κάτω.
Παρόμοια συνταγή: Πάστα φλώρα με δαμάσκηνα